Het Belgische Evil Empire Orchestra stelt een eccentrische cross-over voor van psychedelica, soul jazz en garage funk. De componenten? De ongetemde ruwe soul vocals en mysterieus vuur van zangeres Kimberly Dhondt en verpulverende kracht en goddeloze grooves van haar zevenkoppige band.

Dhondt’s stem is een mix van Beth Gibbons en Janis Joplin. Pure, onbuigzame energie. De strakke ritme sectie en de sensuele bass raken je hart en je benen, en de compacte driedelige kopersectie voegen hun eigen unieke toon toe. Sinds de release van Evil Empire Orchestra’s debuut EP in de herfst van 2017, is het tempo versneld. De band werd onmiddelijk uitgenodigd om te spelen op de Nederlands talkshow ‘De Wereld Draait Door’. Ze leverden een ongelooflijk aantrekkelijke live set. Ze vervolgden dit succes met een grote club toer en een drukbezet festival seizoen in België en Nederland. De groep speelde meer dan 25 shows afgelopen festival seizoen, inclusief hoogtepunt festivals zoals Sniester, Life I Live en Appelpop.

In de herfst van 2018, vloog de Belgische formatie oostwaarts voor een tweeweekse toer in China, waar ze werden onthaald met open armen. Tussen optredens door spendeerde de band hun tijd in de Electric Monkey studio te Amsterdam om hun debuutalbum Start a Fire, die uitgebracht werd op acht februari.

“Dit album is een protestlied. Start a Fire. De zaken die de maatschappij boos maken, woelen in ons allen. We steken de traditionele waarden in de fik en spelen vrij en onbegrensd. Geïnspireerd door ruwe passie en grooves uit de twintigste eeuw. Wij eisen dialoog. Door middel van vuur en vibes. In jouw oren en benen, zingend en spelend, trance en zweet. Terug naar het pure primitieve. Een onverdunde schreeuw voor duurzaamheid en rechtvaardigheid.”